ПРоФСПІЛКА “МЕТАЛІСТІВ” - На захисті трудових  і соціально-економічних прав членів профспілки з 1906 року.
ПРоФСПІЛКА “МЕТАЛІСТІВ” - На захисті трудових і соціально-економічних прав членів профспілки з 1906 року.

За свои права нужно бороться!

14 Кві 2016

Председатель Конфедерации свободных профсоюзов Украины М.Я.Волынец обратился к работникам горно-металлургической отрасли и просто неравнодушным людям с предложением присоединиться к обращению в Кабинет Министров Украины и Министерство социальной политики и провести сбор подписей против принятия постановления КМУ, в котором предлагается внесение значительных изменений в действующие льготные Списки №1 и №2.

Оприлюднення проекту постанови Кабінету Міністрів України

„Про затвердження списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком

на пільгових умовах”

 

Міністерством соціальної політики України спільно з Державною службою України з питань праці відповідно до Закону України „Про пенсійне забезпечення” та постанови Кабінету Міністрів України від 1 серпня 1992 р. № 442 „Про Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці” розроблений проект постанови Кабінету Міністрів України „Про затвердження списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах”.

Основною метою розроблення проекту постанови є приведення у відповідність назв професій і посад працівників, передбачених Списками № 1 і № 2, з відповідними назвами, зазначеними у Національному класифікаторі України        ДК 003:2010 „Класифікатор професій”.

Пропозиції та зауваження до проекту постанови приймаються протягом одного місяця з дня оприлюднення за наступною адресою:

Державна служба України з питань праці, 01601, м. Київ, вул. Десятинна, 14;

E – mail: dsp@dsp.gov.ua; тел.: (044) 226-20-83, факс (044) 289-55-24.

 

 

У Державній службі з питань праці відбулося обговорення урядової ініціативи щодо затвердження нових списків №1 і №2, перебування у яких дають право на пенсію за віком на пільгових умовах. До участі у розмові були запрошені представники міністерств і відомств, а також профспілок. Участь у заході узяв і голова Конфедерації вільних профспілок України і Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець. Саме йому першому й було надано слово.

 

Профспілковий лідер наголосив, що уряд вирішив позбавити можливості достроково вийти на пенсію, а може й дожити до неї, десятки тисяч трудівників, які працюють в особливо шкідливих умовах. «Ми  одразу помітили, що до Списку №1 чомусь не потрапили гірничі рятувальники, хоча вони мали б бути там одними з перших, - зазначив він. – Чинний нині список має 192 сторінки, а проект нового умістився на 62-х. Тому ми закликали людей, професії яких зараз є у списках №1 та №2, перевірити, чи залишилися вони у проекті постанови. А, якщо їх, як і гірничих рятувальників,  з невідомих причин «забули», то в жодному разі не мовчати, а добиватися справедливості. Отож пропонуємо спільними зусиллями тиснути на владу, щоб не допустити нехтування правами тих, хто щодня ризикують своїм здоров’ям, а інколи й життям». Також Михайла Волинця турбує і те, що доленосні для мільйонів людей рішення приймаються фактично потайки, без широкого обговорення. «Кілька тижнів тому я побував на вугільних підприємствах у Димитрові та Красноармійську Донецької області, - розповів він. – Там ніхто не знає і навіть не здогадується, який «сюрприз» їм підготував уряд Арсенія Яценюка. Вочевидь, тому й не кажуть людям, аби не викликати соціальне збурення».

Такої ж думки дотримується і голова первинної профспілкової організації  НПГУ Центрального штабу Державної воєнізованої гірничорятувальної служби Анатолій Пилипенко. Окрім усього іншого він звернув увагу на юридичний і людський аспекти. «Щодо юридичних нюансів, то маємо цинічне порушення не тільки низки законів, зокрема «Про престижність шахтарської праці», а й Конституції України, - наголосив Анатолій Пилипенко. – Якщо ж говорити про людський фактор, то як можна забирати останню пільгу в людей, які ризикують своїм здоров’ям , а здебільшого і життям, рятуючи від неминучої смерті інших. Чиновникам, вочевидь, невтямки, що не можна порівнювати гірничих рятувальників зі звичайними пожежниками, які працюють на поверхні. Нам закидають, що ми не постійно ліквідовуємо аварії. Але ж у «вільний» від ліквідації час ми проводимо тренування, здійснюємо профілактичні роботи. А нас фактично прирівняли до якихось кондитерів, не в образу їм сказано. Натомість ніхто не поцікавився, скільки людей врятовано гірничорятувальною службою».

Анатолія Пилипенка підтримала знаний фахівець, головний позаштатний спеціаліст Міністерства охорони здоров’я зі спеціальності «Радіаційна гігієна» Галина Бурлак. Вона звернула увагу на те, що гірничі рятувальники, якщо - не на аварії, то змушені постійно перебувати в режимі очікування. «Хочу акцентувати на тому, що режим очікування неймовірно виснажує нервову систему, - зазначила Галина Бурлак. – Після п’ятдесяти років такі люди вже придатні для роботи в гірничій рятувальній службі. Але ж і в інших галузях знайти для них роботу – неможливо. Хтось задумувався над цим?!»

Загалом  відвертих і запальних виступів не бракувало. Так само, як і гострих запитань, відповісти на які (щоправда, не зовсім вдало) намагався головний державний експерт з умов праці Міністерства соціальної політики Сергій Рябоконь. З усього сказаного ним чи не найбільше запам’яталося зізнання: «Річ у тім, що у Пенсійного фонду катастрофічно не вистачає коштів для виплати пенсій. Усі добре розуміють, у якій зараз ситуації перебуває держава». Власне на цьому можна поставити крапку. Або принаймні три…

Власне таким можна вважати підсумок цієї розмови, яка, за словами Михайла Волинця, хоча й не принесла великої користі, але принаймні певною мірою сколихнула загал і дала зрозуміти посадовцям, що належна відсіч від тих, кого стосуватимуться зміни у згаданих списках, владі гарантована.

Профспілка «МЕТАЛІСТІВ»

ПІДПИСНИЙ ЛИСТ

працівників ПАТ «Дніпровський металургійний комбінат ім. Ф.Е. Дзержинського»

________________________________________________________________________

(найменування структурного підрозділу)

проти прийняття постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію

за віком на пільгових умовах», якою пропонується внесення значних змін

 до чинних Списку №1 та Списку №2

з/п

Прізвище, ім’я, по батькові

Професія, посада

Підпис

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Всього по підписному листу  _______осіб

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Поділитися у соціальних мережах: