ПРоФСПІЛКА “МЕТАЛІСТІВ” - На захисті трудових  і соціально-економічних прав членів профспілки з 1906 року.
ПРоФСПІЛКА “МЕТАЛІСТІВ” - На захисті трудових і соціально-економічних прав членів профспілки з 1906 року.

Законопроект № 5371 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність» - суперечить положенням

8 Чер 2022

Генеральний секретар Міжнародної конфедерації профспілок Шаран Барроу і Генеральний секретар Європейської конфедерації профспілок Лука Вісентіні звернулися листом до Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука щодо законопроекту № 5371. 

У листі зазначено, що законопроект № 5371 внесено до порядку денного Верховної Ради, незважаючи на те, що він вже отримав негативні експертні висновки, в тому числі з боку МОП, але група депутатів подала його знову.

Керівники міжнародних профоб’єднань акцентують увагу на тому, що у травні та вересні 2021 року вони вже висловлювали своє занепокоєння, щодо законопроекту № 5371 та те, що він суперечить положенням Угоди про асоціацію з ЄС та конвенціям Міжнародної організації праці.

«Найбільше постраждали від російської агресії трудящі України, – зазначено у листі.  За оцінками МОП, вже втрачено 4,8 мільйона робочих місць, а у подальшому втрати можуть сягнути 7 мільйонів. Крім того, Закон України «Про правовий режим воєнного стану» вже суттєво обмежує права трудящих. Ми глибоко стурбовані безперервними регресивними трудовими реформами, незважаючи на надзвичайний стан війни, які йдуть у напрямку, протилежному принципам і цінностям ЄС.

Україні потрібно буде консолідувати всі сили в процесі національної відбудови, що також вимагатиме відновлення виробничих відносин країни, у тому числі всебічного перегляду трудового законодавства, і ми розуміємо, що новий трудовий кодекс має бути розроблений протягом року. Прийняття дуже суперечливого закону сьогодні не сприятиме цій меті, а навпаки, підірве її.

Законопроект № 5371 варто відхилити. Сам факт його обговорення дає неправильний сигнал про наміри України, як держави, щодо поваги до цінностей Європейського Союзу, зокрема принципів недопущення дискримінації та соціального діалогу, а також зобов’язань за ратифікованими конвенціями Міжнародної організації праці.

«Закликаємо Вас забезпечити належний процес всебічного перегляду законодавства про працю в рамках процесу відновлення, за повної участі представницьких профспілок і з повною повагою до національного соціального діалогу та міжнародних зобов’язань України. Ми готові зробити свій внесок у цей процес своїм досвідом», – йдеться у листі.

 

Поділитися у соціальних мережах: