ПРоФСПІЛКА “МЕТАЛІСТІВ” - На захисті трудових  і соціально-економічних прав членів профспілки з 1906 року.
ПРоФСПІЛКА “МЕТАЛІСТІВ” - На захисті трудових і соціально-економічних прав членів профспілки з 1906 року.

Як видаються і яким чином оплачуються лікарняні листи для військовослужбовців?

22 Вер 2022

Фонд соцстраху роз’яснює, що до його бюджету не надходить внесок зі сплаченого за військовослужбовців ЄСВ. Він надходить тільки до Пенсійного фонду України та Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Тому для військовослужбовців діють інші норми соцзахисту на випадок тимчасової втрати працездатності – їм не нараховується і не виплачується допомога за лікарняними.

Натомість за ними на час хвороби зберігається грошове забезпечення та передбачено додаткову винагороду на час воєнного стану.

Електронний лікарняний, який може бути автоматично сформований для військовослужбовця, не потребує опрацювання – за ним не потрібно проводити розрахунки і подавати заяву до Фонду соцстрахування України.

Департамент соцзабезпечення Міністерства оборони України зазначає, що військовослужбовцям Збройних сил, які отримали ушкодження чи захворіли, виплачується грошове забезпечення за останніми займаними військовими посадами за період звільнення від виконання службових обов’язків у зв’язку з хворобою та перебуванні на лікуванні у медичних закладах і у відпустці для лікування у зв’язку з хворобою (відпустці за станом здоров’я).

Виплата грошового забезпечення здійснюється на підставі наказу командира (начальника, керівника).

Крім того, відповідно до вимог Постанови Кабміну, за рішенням міністра оборони України, на час воєнного стану військовослужбовці Збройних сил, які у зв’язку із пораненням (контузією, травмою, каліцтвом), пов’язаним із захистом Батьківщини, перебувають на стаціонарному лікуванні у закладах охорони здоров’я, включаються до наказів про виплату додаткової винагороди, збільшеної до 100 тис. грн., включаючи час переміщення з одного медичного закладу до іншого, або перебувають у відпустці для лікування після тяжкого поранення за висновком військово-лікарської комісії.

Також додаткова винагорода передбачена для військовослужбовців, які перебувають на стаціонарному лікуванні з інших причин – їм належить до виплати додаткова винагорода в розмірі 30 тисяч гривень (пропорційно із розрахунку на місяць).

Поділитися у соціальних мережах: