ПРоФСПІЛКА “МЕТАЛІСТІВ” - На захисті трудових  і соціально-економічних прав членів профспілки з 1906 року.
ПРоФСПІЛКА “МЕТАЛІСТІВ” - На захисті трудових і соціально-економічних прав членів профспілки з 1906 року.

Сьогодні день пам'яті неперевершеного українського танцюриста та хореографа, педагога, режисера та актора ВАСИЛЯ АВРАМЕНКА

6 Травень 2021

Сьогодні день пам'яті неперевершеного українського танцюриста та хореографа, педагога, режисера та актора ВАСИЛЯ АВРАМЕНКА (22 березня 1895, Стеблів, Корсунь-Шевченківський район, Черкаська область — 6 травня 1981, Нью-Йорк). Його гопаку, козачку та аркану із захватом аплодували у Білому домі та Метрополітен-Опері у Нью-Йорку, а також в Австралії, Канаді, Ізраїлі, Бразилії та Аргентині, де він блискуче виступав, закохуючи в український танець сотні і тисячі глядачів.

Шлях Кобзаревого земляка до світової слави був досить нелегким від самого початку. Василь став сиротою ще в ранньому дитинстві, з дев'яти років почав працювати на шахті на Луганщині, згодом із братами виїхав на заробітки до Владивостока на завод. Там він закінчив трирічні вечірні учительські курси та здобув фах народного вчителя. Під час Першої світової війни закінчив Іркутське військове училище. Служив у Тюмені, згодом на Західному фронті командував сотнею.

З 1917 року з початком Української революції Василь Авраменко став її учасником, і поряд з тим у цей час розпочалася його театральна кар'єра. У 1918 р. Василь закінчив драматичну школу в Києві. Із театром М.Садовського навесні 1919 року виступав у Тернополі та інших містах західної України.

Від 1921 року жив у Галичині, вів танцювальні гуртки в Кременці, Луцьку, Дубно. А в 1926 р. емігрував до Канади, де викладав український танець (спершу в Канаді, потім у США). Організував при «Просвіті» школу народного українського танку. Мандрував, викладаючи та створюючи танцювальні гуртки, по різних містах Сполучених Штатах, Аргентині, Бразилії та Австралії. Лише восени 1927 року у Канаді трупа Авраменка за 70 днів дала понад 50 концертів у 45 містах.

В 1929 році Василь Авраменко заснував школу українського танцю в Нью-Йорку та танцювальні колективи в США і Канаді. Виступав на сценах США та Канади разом із хором О.Кошиця. Справжнім тріумфом українського танцю в світі став його виступ у 1931 році у Метрополітен-Опері за участі понад 500 танцюристів та 100 хористів. У 1935 р. він дав концерт у Білому домі у Вашингтоні. Згодом разом із Олександром Кошицем влаштував турне 29 містами США. Гастролював також у Бразилії, Аргентині, Австралії, Ізраїлі.

Протягом 1930-1936 рр. він створив близько 50 танцювальних груп по всій Америці. Лише у Нью-Йорку він заснував 7 танцювальних гуртків, а загалом у США - понад 70 хореографічних шкіл, давши поштовх плідній і довгій традиції народного танцю в діаспорі. Його танцювальні гуртки і групи надавали можливість творчого самовияву і самоствердження молодим американським українцям. Крім досконало схореографованих гопаків, козачків та арканів, він ставив свої знамениті «живі картини».

"Український танок не пустощі, він основний вияв нашої культури, це – національна зброя!”, – стверджував Василь Авраменко.

Як педагог та дослідник українського танцю, він підготував підручник «Українські національні танки, музика і стрій» (1947), який і досі є надзвичайно цінним. Недарма його ще за життя називали батьком українського танцю.

Водночас як сценарист, режисер і продюсер Василь Авраменко створив у США кілька українських фільмів. Зокрема на власній кіностудії у Нью-Йорку зняв стрічки «Наталка Полтавка» і «Запорожець за Дунаєм». Прикметно, що обидва фільми вийшли на екран майже синхронно з однойменними кінострічками І.Кавалерідзе в УРСР. Знаковими фільмами Авраменка також стали "Маруся", "Трагедія Карпато-України" та "Тріумф українського танку".

Земний шлях Василя Авраменка закінчився 6 травня 1981 року у Нью-Йорку. Як він і заповідав, зі здобуттям Україною незалежності, у 1993 р. його прах було перевезено до рідного Стеблева і поховано на місцевому кладовищі.

Текст підготовлено для Diaspora.ua на основі відкритих джерел, передрук - за умови активного посилання на Diaspora.ua.

#УД_США #УД_танець #УД_танок #УД_Василь_Авраменко

 

Поділитися у соціальних мережах: