ПРоФСПІЛКА “МЕТАЛІСТІВ” - На захисті трудових  і соціально-економічних прав членів профспілки з 1906 року.
ПРоФСПІЛКА “МЕТАЛІСТІВ” - На захисті трудових і соціально-економічних прав членів профспілки з 1906 року.

Плюс чотири дні відпустки (але це не точно), МІНУС ВСІ інші ПРАВА (а це вже напевно). Епізод 3.

12 Лип 2019

Анонсована реформа трудового законодавства аж ніяк не може бути проведена за старими методичками. Вони голосують – ми виконуємо. У нас же запит на свіжість, чи не так?

З часу прийняття у першому читанні сумнозвісного проекту ТК (законопроект №1658 авторства Гройсмана В.Б., Кубіва С.І., Денісової Л.Л., Папієва М.М., який з 2015 року очікує своєї черги для розгляду у другому читанні в залі ВР) минуло вже без малого чотири роки.

Що ж в ньому змінилося? Глобально – нічого, а от косметичного «ремонту» цей законопроект зазнає регулярно (причому в позарегламентному порядку). Питання тільки в тому, чи можна відремонтувати те, що з самого початку не було здатне запрацювати. Навіть на половину.

Раніше ми повідомляли, що МОП* виявила невідповідність положень проекту ТК №1658 щонайменше 37 конвенціям та рекомендаціям МОП, з яких 30 – ратифіковані Україною. Це при тому, що із 71 конвенцій МОП, ратифікованих Україною, 61 зараз є чинними і обов’язковими до виконання. Таким чином, проект Трудового кодексу, ухвалений парламентом України у першому читанні в 2015 році, порушує майже половину ратифікованих нашою державою конвенцій МОП. У Загальних зауваженнях до проекту ТКУ №1658 міститься 59 рекомендацій. З ними можна ознайомитись за посиланням http://search.ligazakon.ua/l_doc2.nsf/link1/MU16012.html

Тему проекту Трудового кодексу, який нібито подарує нам додаткові чотири дні відпустки (хоча тут є ще питання як рахуватимуть ту відпустку), за іронією долі підіймають саме влітку. Принаймні, останні три роки кожного червня та липня в ЗМІ активно обговорюється, що було б непогано змінити трудове законодавство, а окремі депутати взагалі рішуче налаштовані негайно реформувати все і повністю (дякувати долі, таких в залі зазвичай не більше сорока сидить).

«Розумієш, у нас тут технології змінились. Вибач, ми припиняємо наші трудові відносини».

У § 4 «розірвання трудового договору за ініціативою роботодавця» проекту Трудового кодексу №1658 у статті 86 визначено право роботодавця на розірвання трудового договору у зв’язку із скороченням. У частині першій  статті зазначено, що у разі зміни умов економічного, технологічного, структурного, організаційного характеру, що викликані потребою роботодавця чи змінами в організації виробництва та праці (ліквідація, злиття, поділ, перетворення, скорочення чисельності або штату працівників), і якщо працівник через це відмовляється працювати, а також на випадок припинення фізичною особою функцій роботодавця, трудовий договір може бути розірваний у зв’язку із скороченням.

Чи варто пояснювати, що таке положення не відповідає приписам Конвенції МОП № 158 про припинення трудових відносин з ініціативи роботодавця 1982 року, ратифікованої Постановою Верховної Ради України від 4 лютого 1994 року, згідно з якими «трудові відносини з працівниками не припиняються, якщо тільки немає законних  підстав  для  такого  припинення, пов’язаного із здібностями чи поведінкою працівника або викликаного виробничою потребою підприємства, установи чи служби» (стаття 4)?

Зміна умов економічного, технологічного, структурного, організаційного характеру без наявності реальноївиробничої потреби як критерію обґрунтованості розірвання трудового договору не може вважатися підставою для звільнення працівника, як того вимагають міжнародні норми.

Тільки уявіть собі ситуацію, коли ви приходите на роботу, а роботодавець вам каже: «Вибач, долар вже за 28 перевалив, нам тепер невигідно з тобою працювати. До побачення.»

Фантастика? Якщо проект ТК проголосують у другому читанні, то це цілком реальний сценарій.

Як там у відпустці?..

http://www.kvpu.org.ua/uk/news/6/3553-plius-chotyry-dni-vidpustky-ale-ts...

Поділитися у соціальних мережах: