ПРоФСПІЛКА “МЕТАЛІСТІВ” - На захисті трудових  і соціально-економічних прав членів профспілки з 1906 року.
ПРоФСПІЛКА “МЕТАЛІСТІВ” - На захисті трудових і соціально-економічних прав членів профспілки з 1906 року.

Організаторам зупинки Дніпровського меткомбінату може загрожувати кримінальне провадження, - ЗМІ

16 Кві 2019

Організаторам зупинки Дніпровського меткомбінату може загрожувати кримінальне провадження, - ЗМІ

Зупинка одного з найбільших промислових об'єктів в Україні - Дніпровського металургійного комбінату (ДМК) - може слугувати прикладом корупції в бізнес-середовищі, а її організаторам загрожує кримінальне провадження.

Про це повідомляє в програмі-розслідуванні 5 телеканал.

Так, журналісти програми "Особливий погляд" вказують, що корупція в Україні може поширюватися не тільки на владу, правоохоронну систему і суди, а й на бізнес-середовище, що в рамках великих промислових підприємств призводить до масових проблем у цілих міст.

У матеріалі наводиться приклад містоутворюючого ДМК, де після реалізації схеми з виведення обігових коштів з підприємства завод був зупинений, місцеві жителі залишали місто в пошуках роботи, а міська влада не могли наповнити бюджет.

Випадок з ДМК, за словами директора Інституту соціально-економічної трансформації Іллі Несходовський, засвідчив, що така схема при уважному розслідуванні може закінчитися кримінальним покаранням.

"Якщо в цьому випадку це свідомо було фактично прийняття рішення про переведення коштів, що не мало на меті поставку відповідної продукції, товарів або чогось іншого, з метою виконати умови контракту, то це означає, що був злочин, і за нього є відповідна кримінальна стаття", = заявив Несходовський.

Водночас, за словами адвоката Ігоря Сидоренка: "Така схема видається доволі примітивною, але такі схеми на практиці застосовуються для виведення коштів з підприємства і для організації процедури банкрутства".

Як повідомлялося, стали відомі подробиці, які свідчать, що зупинка в 2017 році ДМК могла бути створена штучно.

Так, згідно зі схемою, озвученою в ЗМІ, Дніпровський металургійний комбінат за вказівкою генерального директора "Індустріального союзу Донбасу" Олега Мкртчяна отримав кошти від ліванського замовника Рафіка Дау (якого, за інформацією ЗМІ пов'язують із самим Мкртчаном родинні зв'язки. - Ред.) на виробництво продукції, проте після їхнього отримання вони були виведені на компанію з кіпрською пропискою, тим самим залишивши завод без оборотних коштів, що змусило зупинити виробництво, повідомляють у своєму матеріалі журналісти.

Після приходу нового керівництва ДМК знову почав працювати. Водночас схема, яка призвела до зупинки Дніпровського металургійного заводу, за словами журналістів, досі не завершена. Тепер компанія, яка направила вищезгадані кошти ДМК і які були виведені на кіпрську компанію, вимагає їх назад. При цьому керівництво цієї компанії і тодішнє керівництво ДМК, за даними ЗМІ, мають родинні зв'язки і фактично могли організувати схему виведення грошей, намагаючись повісити борги на містоутворююче підприємство.

По матеріалам сайта censor.net.ua

https://censor.net.ua/ua/news/3122519/organizatoram_zupynky_dniprovskogo...

Поділитися у соціальних мережах: