ПРоФСПІЛКА “МЕТАЛІСТІВ” - На захисті трудових  і соціально-економічних прав членів профспілки з 1906 року.
ПРоФСПІЛКА “МЕТАЛІСТІВ” - На захисті трудових і соціально-економічних прав членів профспілки з 1906 року.

Конфедерація вільних профспілок України висунула вимоги владі

28 Лип 2016

27 липня у Києві відбулося засідання Ради Конфедерації вільних профспілок України. У ньому взяли участь представники галузевих та обласних організацій КВПУ. Учасники засідання обговорили соціальну-економічну ситуацію, що склалася в Україні, та визначили подальші дії профспілок на захист прав найманих працівників.

«Нова Генеральна угода, яку нам пропонують підписати, гірша за нині чинну, - сказав, виступаючи перед учасниками зібрання, голова КВПУ Михайло Волинець. -  Бо розрив у зарплатах працівників промисловості й бюджетної сфери не тільки не зменшиться, а навіть зросте. Тому ми весь час виступали проти підписання угоди у такому вигляді. Але КВПУ має меншість у СПО профспілок, а більшість, яка представляє ФПУ, проголосувала за. Ми тепер опинилися у досить непростій ситуації, бо якщо відмовимося від підписання Генеральної угоди, фактично опинимося поза межами соціального діалогу, тому спільно маємо вирішити, як далі діяти».

Лідери вільних профспілок освіти і науки Володимир Фундовний, залізничників Володимир Козельський, медичних працівників Олег Панасенко, металістів Микола Колючий, обласних організацій – Сумської Олександр Ткаченко, Чернігівської В’ячеслав Лебідь та інші висловилися за підписання Генеральної угоди, але при цьому обов’язково письмово висловити свої застереження та зауваження, які розмістити на сайті КВПУ та  у газеті «Аспект», а також докласти максимум зусиль для поширення інформації про це у ЗМІ.

Рада Конфедерації також обговорила поточну ситуацію і фінансовий стан членських організацій КВПУ та дотримання ними статутних вимог, а також одностайно проголосувала за проведення у Києві 28 вересня ц.р. позачергового з’їзду Конфедерації вільних профспілок України, визначила квоту представництва та вирішила інші питання, пов’язані з цим.

Учасники зібрання висунули вимоги до влади та ухвалили постанову Ради КВПУ. 

Рада Конфедерації більшістю голосів присутніх на підставі письмового подання членів Ради КВПУ припинила повноваження першого заступника голови Конфедерації вільних профспілок України Анатолія Акімочкіна.

ВИМОГИ 

Ради КВПУ від 27 липня 2016 р.

  1. Погасити існуючу заборгованість із заробітної плати та забезпечувати у подальшому її першочергову виплату у повному обсязі у строки, передбачені чинним законодавством.
  2. Не допускати необґрунтованого скорочення робочих місць на шахтах, заводах, залізниці та в інших галузях, а також закриття підприємств, шкіл та медичних закладів.
  3. З метою забезпечення соціального захисту здійснити осучаснення пенсій та відмінити обмеження пенсійних виплат працюючим пенсіонерам. Повернути жінкам право виходу на пенсію у 55 років.
  4. З метою припинення дискримінації в оплаті праці працівників бюджетної сфери (освітян, медиків, працівників культури) скоротити розрив  між І тарифним розрядом Єдиної тарифної сітки і мінімальною зарплатою, привівши його у відповідність із чинним законодавством.
  5. Провести реформу оплати праці та встановити гарантовану мінімальну заробітну плату на рівні економічно обґрунтованого прожиткового мінімуму, а також відповідно підвищити пенсії і стипендії.
  6. Створити робочу групу із залученням представників профспілок для встановлення і розрахунку реальної ціни на газ.
  7. Підвищити не пізніше жовтня 2016 року (до початку опалювального сезону) розміри основних державних соціальних стандартів і гарантій – прожиткового мінімуму, мінімальних заробітної плати та пенсії.
  8. Відмінити Постанову Кабінету міністрів України №461 від 24.06.2016 р. та провести із соціальними партнерами обґрунтовний аналіз Списків №1 та №2.
  9. Не допускати розгляду у другому читанні проекту Трудового кодексу України та його ухвалення оскільки це призведе до звуження й утиску прав громадян і профспілок.
  10.  Погасити заборгованість із виплати листків непрацездатності та забезпечити їхню своєчасну оплату Фондом соціального страхування.

 

Поділитися у соціальних мережах: